Leva i en skadad kropp

Kämpa, var positiv och blicka framåt! Låt inte motgångar slå ner dig utan lär dig av dem.

Bara en tanke om lika värde

Idag läste jag lokaltidningen, måste vara en bra dag för mig för när jag mår riktigt dåligt hoppar jag över det.

Tidningen ägnade ett helt uppslag(2sidor) åt att berätta om en romsk kvinna som inte hittat in till akuten (på helger och kvällar är huvudentrén låst)och på så sätt tvingades hon föda barn i bilen. Sedan, på något sätt, hittade hon in och de fick sjukhushjälp. Allt gick bra och babyn verkar frisk. Sedan till de hemska – hon krävs på 32 000 kronor.

Det här kan man vända och vrida på i all oändlighet men den svenska sjukvården håller (enligt mig) på att kollapsa. Utländska medborgare har inte samma rättigheter i Sverige och då kostar sjukvården. Det kan jämställas med att vi svenskar får betala fullt pris för sjukvården utomlands (sen är de många av oss som är försäkrade). Vi Kommer själva att få betala mer för sjukvården genom höjda skatter här i Sverige. Landstinget har redan höjt avgiften när patienten ligger inne på sjukhus från 80kr till 100kr. Obetydligt kan tyckas men för långvarigt sjuka, med redan svag ekonomi, är ökningen tuff.

Tillbaka till den romska kvinnan – hon är en av många tiggare här i stan. Hon tjänar inte så mycket pengar på sin verksamhet att de är möjligt att betala 32 000 kr. Vad ska hon göra? Vad ska vi tänka/göra?

Inga svar är givna. Människor får gärna skänka pengar till tiggerirörelsen. Jag har dock bestämt mig – jag sponsrar inte tiggeri. Varför? Jo, de här människorna är så utsatta, jobbar under hemska förhållanden och jag vet inte om pengarna verkligen hamnar rätt. Dessutom vet jag inte om deras verksamhet ska beskattas. För är det ett jobb bör skatt vara ett krav.

Ju fler som skänker ju fler romer kommer hit. Problemen eskalerar, de behöver bostäder, då de är så kallt här och de kommer att behöva använda sig av sjukvården fler gånger. Allt detta kostar och notan hamnar hos oss skattebetalare. Vissa tycker de är värt varenda krona, jag menar att det finns svenskar (många sjuka) som behöver
resurser men som inga får. Det ska sparas in pengar på de ena än de andra.

Alla människor har lika värde men också lika skyldigheter. Är jag skyldig 32 000 kr så är de bara och skrapa ihop pengarna och betala. Ska den romska kvinnan betala? Absolut. Visst är det så att jag och de flesta svenskar har de bättre ställt än denna romska kvinna. Jag tycker att vi ska hjälpa utsatta människor men på andra sätt. Skänka pengar till välgörenhetsrörelser och trycka på politikerna att ta tag i frågan är bättre och hållbarare.

Kommunen använde skattepengar och skickade hem romerna som ville hem. Nu är dom tillbaka och problemen bara växer. Det finns knappt någon affär som inte har en tiggare utanför. Jag tycker de är hemskt – som om vi har flyttat tillbaka till efterkrigstiden. Vill vi ha de så här?

Tänk efter.

Comments are closed.