Leva i en skadad kropp

Kämpa, var positiv och blicka framåt! Låt inte motgångar slå ner dig utan lär dig av dem.

Lindra

Leave a comment

…eller förebygga smärta är något att tänka på. Jag har i mångt och mycket kört på utan att tänka efter i stora delar av mitt liv. Sedan har smärtan successivt smugit på och till sist är den ohållbar. När toppen är nådd är det bara medicinering som gäller och det är inte säkert att det hjälper fullt ut.

Erfarenhet har fått mig på andra tankar. Innan jag gör saker försöker jag tänka efter. Ibland behöver vissa saker planeras in för att möjliggöra att det verkligen blir av. För att orka behöver kanske andra aktiviteter strykas eller flyttas! Ingenting är som det var förut och då gäller det att anpassa göranden och havande till vad din kropp mäktar med.

Hjälpmedel

Är bra om man använder dem. Jag har av mitt Landsting fått ett ryggbälte som jag använt då det varit som sämst. Men nu i helgen tog jag på mig bältet i förebyggande syfte och jag tror det var klokt. Jag var inte alls så smärtpåverkad som brukligt efter aktivitet. Det här bältet använder jag. Vänd dig till din HC och fråga om det finns hjälpmedel som kan förebygga din skada.

Jag har också fått låna en Tens apparat som går att använda hemma. För mig fungerar det bra mot smärta om jag använder den direkt efter aktivitet. Hälsocentralerna kan erbjuda mycket hjälp för att underlätta din vardag men du måste själv fråga, be om hjälp och vara nyfiken.

Är inget proffs

Sedan måste jag poängtera att jag är inget proffs på skador eller smärta. Jag gör fel ofta, lever inte alltid som jag lär och tar i för mycket ibland. Det viktiga är att lyfta fram sina egna svagheter och jobba med dem. Man får göra fel och det är bara att komma igen och göra rätt nästa gång. Att be om hjälp är inte lätt men när du gör det öppnar det nya dörrar. Testa! Vad har du att förlora!

Summa summarus: Be om hjälp!

Lämna gärna en kommentar