Leva i en skadad kropp

Kämpa, var positiv och blicka framåt! Låt inte motgångar slå ner dig utan lär dig av dem.

Smärtrehab

Har suttit på flera rehab-samtal under åren. Alla har haft olika namn; smärtrehab, smärtskola, rehabcenter och så vidare.

Informationen är rätt lika och mycket som behandlas är viktigt och riktigt. Som jag uppfattat det handlar det om att upplysa den skadade om hur människokroppen reagerar när den utsätts för smärta och få individen att inse att sjukdomen/skadan tillhör den drabbade.

Det handlar om att det är svårt att leva som om man vore frisk med en skadad kropp – det funkar ett tag men tillslut kommer man till en gräns där det inte går.

Det handlar om att energinivåerna i en skadad kropp är lägre än i en hel kropp och det tar längre tid att ladda på ny energi – prioritera blir alltså viktigt.

Det handlar om att det inte hjälper ens tillfrisknande om man ägnar all tid och kraft att skylla på att tex. Sjukvården inte vill hjälpa eller att det är arbetsgivarens fel att det blev som det blev. Visserligen kan det vara sant och riktigt det individen hävdar men här och nu behöver kanske individen hitta strategier, rätt medicinering, sjukgymnastik och andra hjälpmedel för att bygga upp sin sargade kropp. Då blir det också lättare att ta fighten med förnyad kraft.

Det handlar om att våga pröva nya vägar. Att utmana sig själv – kroppen kanske klarar mer än du tror. Ibland blir det fel och du kanske får mer värk och då har du fått den kunskapen.

På vissa möten har det nästan känts som om rehabteamet flyttat doktorsrollen på mig

– Vad tror du behöver för att må bättre?

Jag svarade så klart att om jag hade svaret på den frågan skulle jag inte sitta här.

Jag har tagit till mig mycket matnyttigt men en hel del passade inte mig. Har under processen varit öppensinnad och testat det mesta. Det kan ju inte bli mer än fel. Det är också viktigt att ifrågasätta, våga fråga så man förstår rätt och att avbryta till exempel en övning om man får ökad smärta.

Det här är en del av smärtrehabresan som jag uppfattat det. Kommer säkert på mer men det får vi ta en annan gång.


Skadad -lika värdefull ändå

Comments are closed.